Hans Dirk van Hoogstraten woonde in de pastorie naast de Semsstraatkerk, zijn vader was hervormd predikant. Hans Dirk verhuisde na de lagere school vanuit zijn geboorteplaats ’s-Gravenpolder via Harkstede naar Stadskanaal. Het Willem Lodewijk gymnasium in Groningen kwam te snel, zodoende kwam Hans Dirk via een extra jaar lagere school op het lyceum in Stadskanaal terecht.
Voor zijn vader was de keuze voor Stadskanaal gebaseerd op de roeping die hij voelde om zich in de streek nuttig te maken. Komend vanuit de periferie had Hans Dirk een grote hang naar het ‘stadse leven’. Hij was jaloers op zijn neefjes die voor zijn gevoel een veel rijker cultureel leven hadden. Voor zijn trompetles moest hij speciaal naar Groningen, uren in de bus heen en terug – tot het moment dat hij met de bromfiets kon gaan.
Het predikantshuis was een open huis, de wereld kwam naar binnen. Ook al was er een duidelijke hiërarchie in het huis aanwezig, beide ouders waren heel ruimhartig. Daarnaast was ook de betrokkenheid bij de school sterk aanwezig. Vader gaf bijvoorbeeld facultatief Hebreeuws aan de gymnasiasten.
Hans Dirk had het niet makkelijk op school. Hij bleef zitten in de derde en kwam tot overmaat van ramp bij zijn jongere zusje in de klas. Hij kon zich lastig concentreren; er was ook zoveel meer in de wereld! Het voorzitterschap bij Carpe Vestrum paste hem goed. In de vijfde klas verliep het ook niet vlekkeloos, maar bij Slof en Van Oudenaarde haalde Hans Dirk goede cijfers. Achteraf had hij spijt dat hij voor de A-kant had gekozen.
Rector Algera had oog voor zijn worstelingen en gaf hem het juiste zetje. Hij had volgens Hans Dirk ‘een groot hart’; een man met oog voor het persoonlijk verhaal van de leerling, hij gaf je het gevoel dat je er toe deed. Niet voor niets schreef Hans Dirk bij het 25-jarig jubileum van Algera in 1965 een eerbetoon aan zijn rector.
In het eindexamenjaar ontmoette Hans Dirk Mies Dorsman, dochter van de directeur van Philips en vond in haar de liefde van zijn leven.
Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!
Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie.
Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen.