De christelijke ulo, in de volksmond ‘Crulo’ genoemd, had duidelijk een regiofunctie. Uit het hele Oldambt kwamen de leerlingen: Scheemda, Midwolda, Oostwold, Vriescheloo en Bellingwolde. Deze leerlingen kwamen allemaal op de fiets naar school, wat betekende dat ze ongeveer al en uur onderweg waren voordat de lessen begonnen.
In de vijftiger jaren kwamen veel Ambonezen naar ons land. Zo ook in het Oldambt. In de Reidewolder polder werd een kamp voor deze mensen ingericht, er staat nog een herinneringsteken en je kunt de plek bezoeken, Het wordt nog steeds aangeduid als ‘het Ambonezenbosje’. Verschillende Ambonese kinderen zaten bij ons op school, wij moesten wennen aan deze andere cultuur, en de manier waarop ze Nederlands spraken. Over de politieke achtergronden en waarom ze hier waren, werd nauwelijks gepraat. De vreemde namen bleven je bij, en van een meisje uit mijn klas heb ik de naam onthouden: Jootje Tetelepta.
Natuurlijk hadden de leerkrachten ook bij ons allemaal een bijnaam. Ik herinner mij een aantal: ‘Zwammert - Zemel - Nootje - Geit.’ Iedereen zal weten wie er mee wordt bedoeld.
Veel leerlingen woonden in het centrum van Winschoten en kwamen uit middenstandgezinnen, veelal hadden de ouders een eigen bedrijf. Ook hier was het vaak zo dat een van de kinderen na zijn studie in de zaak kwam werken, om later het bedrijf over te nemen. Winschoten is van oudsher en nog steeds een handelsstad.
Afhankelijk van de prestatie en de interesse voor al die vakken – dat waren er veel op de ouderwetse ulo – werd als het moeilijker ging vaak na drie jaar een beslissing genomen. Doorgaan of ga je in de zaak werken, waarbij je direct, twee jaar naar de Middelbare Handelsavondschool ging, en zo in ieder geval je middenstand diploma op zak had. Verschillende leraren van de Chr. ulo gaven ook les op deze avondschool, dus vreemd was het niet.
Dit zijn zo maar een paar indrukken van mijn drie jaar Ulo die ik in 1958/1959/1960 heb doorlopen.
Leerling van de Chr. ulo in Winschoten tussen 1958-1960.
Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!
Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie.
Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen.