In april en mei van het jaar 1943 kwam het Nederlandse volk massaal in verzet. Duitsland heeft in die tijd grote verliezen geleden aan het oostfront (Stalingrad). Zodoende werd afgekondigd dat ruim 300.000 mannen krijgsgevangen zouden worden genomen om in Duitsland in fabrieken te werken.
In Hengelo bij de machinefabriek van Stork braken proteststakingen en demonstraties uit. Het Twentse voorbeeld vond bijna overal in Nederland navolging. Melkveehouders weigerden melk te leveren aan de zuivelfabriek en deelden gratis melk uit (Melkstaking).
De SS'er Rauter kondigde hierop het politiestandrecht af: verdachten konden, zonder enig vorm van proces worden doodgeschoten. Er vielen in totaal in Nederland ongeveer 200 doden, zo ook in de provincie Groningen.
Renny Wadman-Smook was hele goede vriendinnen met Dina Trip. Zij was twee jaar ouder, maar woonde in dezelfde buurt, dus ze fietsten altijd samen. Dina had een moeder en een halfbroer; vader was er niet meer. En dus zorgde haar broer Be voor de boerderij. Op zondag 2 mei na de kerkdienst heeft Be gedacht: ‘Dit in onze kans, nu laten we de Duitsers iets voelen.’ Hij verzamelde mensen om zich heen en riep op om te staken; om geen melk meer te leveren.
De familie van Renny ging niet naar de kerk. Eén van hun arbeiders kwam 's ochtends aangerend: ‘Be Trip heeft een redevoering gehouden.’ Vader: ‘Denk er aan dat hij verdwijnt.’ Even later werd er aan het raam geklopt: ‘Ze hebben Be Trip al opgehaald.’ ’s Avonds hing er een aanplakbiljet op bomen: hij was doodgeschoten.
Renny is onmiddellijk naar haar vriendin Dina toegefietst. Ze dacht: ‘Nou mag ik haar niet in de steek laten.’ Renny was niet de enige. Directeur Lantermans was er met een aantal leraren. De moeder van Dina zag Renny aankomen: ‘Loop maar zo rond, daar ligt ze in bed.’ Tot dan toe was Renny nog nooit bij haar thuis geweest. Ze zal het nooit vergeten, de wanhoop.
Kort hierop moest Dina examen doen van de hbs-a. Dat heeft ze gedaan. Renny weet het nog goed, op de dag van het eindexamen woedde er een Drouwenerzandstorm.
Dina was een goed leerling, maar was ook heel dapper. Ze is naar het Scholtenshuis in Groningen gegaan en heeft met haar charmes de inhoud van de zakkevan van haar broer nog terug weten te krijgen.
Door dit indringende verhaal van haar goede vriendin Renny blijft iets van Dina en haar broer Be nog bestaan.
Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!
Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie.
Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen.