De schaarste zorgde er ook voor dat je steeds langer met je spullen moest doen. Kapotte kleding werd zo veel mogelijk gemaakt en schoof door van het oudste naar het jongste kind in een gezin. Maar wat moest je doen als je fietsband kapot was? Voor oudleerling Martin Nijkamp betekende dat, dat hij vanaf Vledderveen naar Stadskanaal moest lopen. Heen en terug, elke dag weer.
Renny Wadman-Smook had het beter getroffen. Beide ouders hadden ook de hbs kunnen volgen en bezaten een boerderij in Nieuw Buinen. Toen Renny oud genoeg was om naar de hbs te gaan in 1940, werd haar dienstplichtige vader naar Oosterhesselen gestuurd. Daarom ging Renny niet in de kost in Groningen, zoals haar moeder was geweest, maar mocht ze op de fiets naar de hbs in Onstwedde. Zo kon ze lekker thuis blijven wonen.
Bij slecht weer mocht Renny in een heus koetsje naar school! Renny was helemaal niet blij met deze 'uitzonderingspositie', maar de docenten waren verheugd wanneer het rijtuigje kwam. Waarom zou dat geweest zijn?
Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!
Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie.
Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen.