Geschiedenis van Julianastraat 8 – op steenworp afstand van Ubbo Emmius

 

Dit verhaal is geschreven door Johan Winter, samen met zijn gezin de huidige bewoner van Julianastraat 8. Johan is werkzaam als huisarts in Stadskanaal.

 

In 1920 werd Cornelis Hoving benoemd tot gymnastiekleraar aan de Christelijke Hoogere Burgerschool in Stadskanaal. Hij trouwde met de Zeeuwse Cornelia van Harn. In eerste instantie gingen ze in de helft van een dubbele woning voor in de Drouwenerstraat wonen.

Het echtpaar Hoving gaf in 1925 opdracht tot de bouw van een zogenaamd landhuisje aan de Julianastraat. De bouwsom was 25.000 gulden (?). Een kopie van de blauwdruk van dit huis ziet u hier terug.

Rond die tijd is er een foto van de achterzijde van het huis genomen met daarop links een jonge Cor Hoving-van Harn met een onbekende vrouw naast haar. Op de achtergrond is het schoolgebouw aan de Stationslaan zichtbaar. De datering van de foto is niet exact bekend, maar zal waarschijnlijk in de jaren dertig zijn.

Aan de achterzijde van het huis is (met de drie raampjes) het gymnastiekzaaltje zichtbaar (dat ook op de blauwdruk wordt genoemd). Cornelis Hoving gaf onder andere massages en heilgymnastiek aan huis. Mijn moeder, Aaltje Prummel, heeft in dat gymnastiekzaaltje heilgymnastiek gekregen.

Mijn vader, Jobst Johannes (‘Jo’) Winter werd in 1937 leerling op de Chr. hbs en kreeg, naar ik vermoed, gymnastiekles van dhr. Hoving.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het echtpaar Hoving zeer actief in het ondergronds verzet. Ze boden onder andere onderdak aan joden in het huis aan de Julianastraat. Eén en ander staat uitvoerig beschreven in het boek van Hans Onderwater, Mobilisatie, collaboratie, liberatie. De jaren 1938-1948 in Stadskanaal (Stadskanaal 1977).

In 1944 werd Cornelis Hoving door de Duitsers vermoord. Na de oorlog keerde weduwe Cor terug naar het huis Julianastraat 8.

 

Mijn ouders, beiden geboren in de Tweede Exloërmond, trouwden in 1954 en kwamen in 1956 terug naar de Veenkoloniën. Mijn vader ging als jonge huisarts samenwerken met dhr. A. Zuiderweg, destijds wonend en werkend aan de Handelskade.

Ze kochten het huis aan de Julianstraat (‘Zonneheem’) van mevrouw Hoving. Zij verhuisde naar de helft van een dubbele woning aan de Stationslaan nr. 31, vlakbij ‘Zonneheem’.

Mijn vader is eind jaren vijftig ingezet als biologieleraar op het Ubbo. Hij had haast vanzelfsprekend een voorkeur voor de biologie van de mens, de overige biologie moest hij zelf ook uit de boeken leren.

In de eerste helft van de jaren zestig werden mijn twee broers en ik geboren. Tante Cor werd regelmatig ingezet als oppas en ook hebben we wel bij haar gelogeerd.

 

Medio jaren zeventig verhuisde tante Cor naar een serviceflat in Emmen. Vanwege toenemende zorgbehoefte - ze werd langzaam zeer slechtziend en slechthorend - verhuisde de uiteindelijk naar Den Helder.

 

In 1990 trouwde ik met Heleen Blok, we kennen elkaar van het Ubbo Emmius Lyceum. In april 1992 heb we tante Cor nog bezocht met onze paar maanden oude zoon Guus. Met haar nog steeds Zeeuwse accent was ze zeer enthousiast over Guus, getuige ook de foto’s. 

In 1996 hebben wij ‘Zonneheem’ van mijn ouders gekocht. Onze kinderen, Guus, Ada en Doortje zijn oud-leerling van Ubbo en Jet doet hopelijk in 2019 eindexamen. En zo is ‘Zonneheem’ al heel lang verbonden met het Ubbo.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.